Η επίδραση των λοιμών στη συνοχή των αρχαίων κοινωνιών: δοκιμασία, ανθεκτικότητα και αποκατάσταση (σ. 13-42)

ΑΡΘΡΑ Στέφανος Παρασκευαΐδης Δρ Αρχαίας Ιστορίας Περίληψη: Οι αρχαίες κοινωνίες δοκιμάζονταν συχνά από το ξέσπασμα θανατηφόρων επιδημιών. Για τις επιπτώσεις τους οι συγγραφείς της αρχαιότητας δεν δίνουν μία συνεκτική εικόνα. Από τη μια μεριά έχουμε μαρτυρίες, κυρίως ιστορικών, οι οποίοι τονίζουν τις αποτυχίες και τις ασυνέχειες, ενώ από την άλλη Read more…

John VI Kantakouzenos’ Use of Thucydidean Paradigms and Passages in His Plague Description (σ. 1-8)

ΑΡΘΡΑ Logan M. Biren College of St. Benedict St. John’s University  Email: lbiren001@csbsju.edu Περίληψη: Το άρθρο αυτό διερευνά και αξιολογεί την πολύπλευρη στόχευση της χρήσης παραδειγμάτων, αποσπασμάτων και παραλληλισμών, τα οποία αντλεί ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός από την περιγραφή του Θουκυδίδη για τον λοιμό των Αθηνών και εντάσσει Read more…

The language of motion in Seneca’s theoretical and literary representation of passions

ΑΡΘΡΑ Sofia-Dionysia Skompridi PhD Candidate of the Classics Department of the Aristotle University of Thessaloniki     Περίληψη: Το κέντρο βάρους στις τραγωδίες του Σενέκα μετατοπίζεται συστηματικά από τα γεγονότα στα πρόσωπα των εκάστοτε πρωταγωνιστών και τις συναισθηματικές τους εξάρσεις. Απότοκο της μετατόπισης αυτής είναι η δημιουργία ενός μοτίβου στο Read more…

Κάποιες σκέψεις σχετικά με το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο της χρήσης του όρου «Βυζάντιος» στη Σάκρα του Κωνσταντίνου Δ΄ προς τον πάπα Δόνο (678)

ΑΡΘΡΑ Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος University of Notre Dame   Περίληψη:Αυτό το άρθρο αποτελεί συνέχεια της μελέτης μου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Byzantine and Modern Greek Studies σχετικά με τον όρο «Βυζάντιος» στη Σάκρα του Κωνσταντίνου Δ΄ προς τον πάπα Δόνο (678), στην οποία υποστήριξα ότι ο όρος είχε χρησιμοποιηθεί ως συνώνυμο Read more…

Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη, Διατροφικές περιπλανήσεις στην Ὀδύσσεια (σ. 210)

ΑΡΘΡΑ Γκάρτζιου-Τάττη Αριάδνη Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων agartziu@cc.uoi.gr   Περίληψη: Ο Οδυσσεύς επιστρέφοντας στην Ιθάκη, ύστερα από τον μακρόχρονο πόλεμο και την καταστροφή της Τροίας, ήλθε αντιμέτωπος με κοινωνίες και όντα που χαρακτηρίζονται από ποικίλους διατροφικούς κανόνες. Η ποιητική αποτύπωση κοινωνιών αυτών, επιτρέπει την ανάδειξη διαιτολογικών πρακτικών, Read more…

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος                                                                                                      iii  (PDF) Δημήτρη Κυρτάτα Nota Bene: Συνομιλώντας με τα βιβλία για την Ιστορία                                                                                   Read more…

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

  Για τα περισσότερα από τα μέλη της συντακτικής επιτροπής του Post Augustum ο Δημήτρης Κυρτάτας υπήρξε ο εμπνευστικός δάσκαλος, μας άνοιξε δρόμους γνώσης και σκέψης. Ήταν, κατά τη διάρκεια των σπουδών μας, και συνεχίζει να είναι δίπλα μας με την ευρυμάθεια, την οξύνοια, την αυστηρότητα, την ακρίβεια, την πρωτοτυπία Read more…