Ὄρνις φανεῖσα δουλίδα καλὴν νόει.  Η γυναικεία δουλεία στα Ονειροκριτικά κείμενα (σ. 43-53)

ΑΡΘΡΑ Κόκκορη Βασιλική PhD Βυζαντινολόγος, ΑΠΘ vkokkori@arch.ntua.gr Περίληψη: H μελέτη των Βυζαντινών ονειροκριτικών πηγών (Ονειροκριτικά) προσφέρει στους ιστορικούς έναν ανεκτίμητο πλούτο πληροφοριών για τον καθημερινό βίο, τις κοινωνικές αντιλήψεις  αλλά και τη θέση της γυναίκας στη βυζαντινή κοινωνία. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι η διερεύνηση  των  αντιλήψεων  και των δομών Read more…

Η επίδραση των λοιμών στη συνοχή των αρχαίων κοινωνιών: δοκιμασία, ανθεκτικότητα και αποκατάσταση (σ. 13-42)

ΑΡΘΡΑ Στέφανος Παρασκευαΐδης Δρ Αρχαίας Ιστορίας Περίληψη: Οι αρχαίες κοινωνίες δοκιμάζονταν συχνά από το ξέσπασμα θανατηφόρων επιδημιών. Για τις επιπτώσεις τους οι συγγραφείς της αρχαιότητας δεν δίνουν μία συνεκτική εικόνα. Από τη μια μεριά έχουμε μαρτυρίες, κυρίως ιστορικών, οι οποίοι τονίζουν τις αποτυχίες και τις ασυνέχειες, ενώ από την άλλη Read more…

Τα θεάματα στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία (σ. 9-11)

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ Παρασκευή Κουρκουβάτη Δρ. Αρχαίας Ιστορίας Η σειρά Διάλογοι με την Αρχαιότητα φιλοδοξεί να φέρει το ευρύτερο κοινό σε επαφή με τις πηγές και τα κείμενα της αρχαιότητας μέσα από προσιτές και φιλικές μεταφράσεις και θέματα που ενδιαφέρουν τον σύγχρονο αναγνώστη. Πρόκειται για κίνηση που έλειπε από τα ελληνικά γράμματα Read more…

John VI Kantakouzenos’ Use of Thucydidean Paradigms and Passages in His Plague Description (σ. 1-8)

ΑΡΘΡΑ Logan M. Biren College of St. Benedict St. John’s University  Email: lbiren001@csbsju.edu Περίληψη: Το άρθρο αυτό διερευνά και αξιολογεί την πολύπλευρη στόχευση της χρήσης παραδειγμάτων, αποσπασμάτων και παραλληλισμών, τα οποία αντλεί ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός από την περιγραφή του Θουκυδίδη για τον λοιμό των Αθηνών και εντάσσει Read more…